Festivalul Interjudetean de Folclor “Lie Ciocârlie” din comuna Siliștea, județul Brăila

28 septembrie, 2015
/ By admin

Cu ocazia organizarii festivalului interjudetean de folclor “Lie Ciocarlie”, compania a fost invitata de catre primaria comunei Silistea din judetul Braila, reprezentata prin domnul primar Ilie Efteme, sa participe la premiera acestui eveniment.
Printre temele proiectului s-au enumerat cunoasterea, pastrarea, promovarea si reinvierea traditiilor si obiceiurilor specifice din comuna Silistea, judetul Braila si comunele invitate, prin revitalizarea si valorificarea lor. De asemenea, prin organizarea acestui eveniment s-a dorit decoperirea si promovarea tinerilor interpreti de muzica populara, astfel valorificand comorile cantecului romanesc.
Scopul principal al evenimentului a fost promovarea comunitatii si a portului popular traditional purtat cu mandrie de ansamblul folcloric din comuna – “Spicul”
In acest proiect au fost implicati elevi din scolile si ansamblurile partenere, cadre didactice, copii, parinti si batrani ai satelor din comuna-gazda si localitatile invecinate.

Grupul tinta al acestui proiect au fost tinerii cu varste cuprinse intre 12 – 20 ani ai ansamblurilor din comunitatile invitate.

Motivatia ce a stat la baza proiectului a sunat cam asa: “Marele nostru poet si filosof Lucian Blaga spunea ca “vesnicia s-a nascut la sat”. Si drept urmare, vesnice sunt si traditiile si obiceiurile, costumul popular pe care l-au purtat mosii si stramosii nostri, horele pe care le dansau in centrul satului, frumoasele slujbe de la biserica si multe alte datini. Reinvierea tuturor acestora este datoria noastra si dovada de adanca pretuire pentru valorile spirituale ale neamului nostru. Initiativa noastra de a implica elevii si cadrele didactice din diverse localitati apartinand diverselor zone etno-folclorice are un motiv temeinic. Prin acest proiect ne dorim ca elevii sa pretuiasca mai mult si sa respecte obiceiurile si traditiile locului in care s-au nascut, sa iubeasca meleagurile natale si portul popular. Prin organizarea festivalului “Lie Ciocarlie” propunem tuturor o varianta de cunoastere inter-regionala, inter-etnica si inter-umana cu scopul de a descoperi elementele definitorii ale traditiei populare mostenita din strabuni.”

Festivalul – concurs interjudeţean s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de artişti de excepţie ai folclorului românesc, între care solista Daniela Condurache şi realizatorul TV “Nea Marin”.

Galerie foto

Distribuie mai departe!

Comments are closed.

Va rugam asteptati...

Inscrie-te la newsletter!

Vrei să fii anunțat când publicam articole noi? Introdu adresa de e-mail și numele tau mai jos si fii primul care afla.